Hakkımızda

?

Kara Salihoğlu Kimdir?

1875 Kosava Doğumlu olan asıl ismi Necmettin olan Kara Salihoğlu Osmanlı Balkan Redif Komutanlığın da askeri vazifesine başlamıştır.1909 Arnavutluk isyanı bastırıldıktan sonra Yemen Cephesinde görev almak üzere gemi ile Yemen’e gitmiştir. Burada vazife alan Kara Salihoğlu harp sonrası dönmek üzere 2 Yıl vapur beklemiştir. Bu 2 yıllık süreçte Yemen çarşısında Yemen’li bir Kahve tüccarın yanında Kahve Kavurmayı , Öğütmeyi ve pişirmeyi öğrenmiştir. Vapurla Türkiye’ye dönüşte İstanbul’un Manevi Fatihi Akşemseddin Hz. Memleketi olan Bolu’nun Göynük ilçesine 1913 yılında yerleşip Armutlu bahçede bir kahvehane açıp kahve kavurup öğüterek geçimini sürdürür.1947 yılında ise aynı ilçede hakkı rahmetine kavuşur.

Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Kara Salihoğlu Kahvesi ile Karşılaşması. Eski İpekyolu ve Baharat Yolu üzerinde bulunan tarihi Frigler’e kadar uzanan Bolu’nun Göynük ilçesi, Cumhuriyet öncesi Osmanlı Süvari Birliklerinin de uğradığı dinlenme noktalarından biridir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk 11-24 Haziran 1922 tarihinde Büyük Taarruz öncesi yaptığı Adapazarı-İzmit gezisi 12 gün sürmüş hem gelişte hem gidişte Göynük ziyareti gerçekleştirmiştir.(Sabahattin Özel’in 1954’te Türk Dünyası Araştırma Dergisi’nin 54. Sayısında yayınlanan ‘’Atatürk’ün Büyük Taarruz Öncesinde Adapazarı-İzmit Gezisi(12-24 Haziran 1922)’’adlı yazısı geziyle ilgili ayrıntıları anlatmaktadır.) 1932 Göynük Belediye başkanın daveti ile bir yemek ile misafir edilen Gazi Paşa yemek sonrası Kahve içmek için Kara Salihoğlu’nun Kahvesine geçerler. Orada içtiği Kahve çok hoşuna gider. Bu karşılaşma sonrası Gazi Paşa her gelip geçişte Göynük de Kahve Molası verip Kara Salihoğlu ile Yemen harbi Balkan harbi üzerine hasbihâl ettikleri bilinmektedir.

Bu ziyaretler sadece kendisi ile sınırlı kalmayan Gazi Paşa emir komutasında ki Subaylara da bu güzergâhtan geçerken Göynük’e uğramaları ve Kara Salihoğlu’ndan Kahve içmeleri yönünde telkinlerde bulunmuştur. Bu ikili diyaloglarından birinde geçen ve tarihe yansıyan konuşmaları şu şekildedir; “Göynük’e gittin mi? Gittim. Kara Salihoğlu’ndan Kahve içtin mi? İçtim. İçmedim dersen Göynük’e Gitmemişsindir.” Gazi Mustafa Kemal Atatürk

1913 Yılından Günümüze Değişmeyen Lezzet Yemen Çarşısında başlayıp Göynük de devam eden lezzet Kara Salihoğlu tarifi ile kavrulup öğütülerek günümüze kadar taşıdık. Kahvenin leziz aroması ve kavrulma şekli ile damaklarınızda ki tüm kahve tatlarını unutabilirsiniz. Eşsiz kahve çekirdeklerinin aroması ile gündelik hayatınızı keyifli hale getirecektir.